Tunnistatko sinä itsessäsi taipumuksen ajatella asioita huolellisesti monelta eri kantilta; ylhäältä, alhaalta, sivulta ja takaa? Teetkö mielensisäistä riskikartoitusta, laatien varmuudeksi paljon ennusteita siitä, mikä voisi mennä pieleen?
Tai ehkä palaatkin mielessäsi jatkuvasti menneeseen, murehtien jotain aikaa sitten sattunutta ”kardinaalivirhettä” –jonka vuoksi nykyhetkessä on vaikea olla täysin läsnä. Ehkä tulit väärinymmärretyksi, ehkä petyit toiseen ihmiseen. Koet ehkä vaikeutta päästää irti, analysoit ja arvioit toimintaasi, ryvet itsekriittisyydessä ja ”kiusaat” itseäsi vatvomalla asiaa yhä uudestaan ja uudestaan.
Sitkeä ajatustyö ja asioiden liiallinen analysointi on hyvää polttoainetta ahdistukselle. Kyse on vähän samasta ilmiöstä, kuin painaisi kaasua autossa, jonka käsijarru on tiukasti päällä: pääkoppa todellakin kuumenee, mutta matka ei juuri etene.
Mikäli tunnistit itsesi näistä esimerkeistä, saatat kärsiä ilmiöstä nimeltä yliajattelu. Ja vaikka olet ehkä oppinut uskomaan toisin, niin taipumus yliajatella asioita ei ole virhe eikä valuvika. Se on mielesi yritys auttaa sinua.
Mitä on yliajattelu ja mistä se johtuu
Yliajattelulla viitataan yksilön taipumukseen analysoida ja puntaroida tulevaisuuden skenaarioita liiallisesti, sekä vaikeutena päästää irti menneiden tapahtumien vatvomisesta. Yliajattelu on siis yksinkertaistettuna mielen vaikeutta pysyä tässä ja nyt.
Sen lisäksi, että aivot tuntuvat melkein ylikuumenevan kaikesta prosessoinnista ja päätöksenteko on vaikeaa ja hidasta, yliajattelusta kärsivä usein vielä syyttää ja kritisoi itseään tästä taipumuksesta. ”Miksi en vain voi jo antaa olla?!”, saatat tuhista turhautuneena.
Haluatko oikeasti tietää miksi?
Näin käy suurelta osin siksi, että aivosi luulevat auttavansa sinua.
Aivojen kyky ajatella ja ratkoa ongelmia ajattelemisen avulla on ollut lajin säilymisen kannalta olennaista. Aivot eivät silti hyvin tunnista, milloin jokin ongelma on ratkaistavissa ajattelemalla ja milloin jollain toisella tavalla. Ajattelu antaa kuitenkin meille vähintään illuusion siitä,
- että olemme ratkaisun äärellä
- että voimme vaikuttaa asioihin
- että teemme jotain hyödyllistä asian eteen
Tämä illuusio on aivoille tärkeä; saamme siitä hallinnan tunnetta, joka on arvokasta valuuttaa epävarmassa maailmassa -vaikka illuusiota olisikin.
Seuraavan kerran kun huomaat yliajattelevasi asioita, pyri siis syyttelyn sijaan olemaan parhaasi mukaan olemaan aivoillesi armelias -ne yrittävät vimmatusti auttaa sinua!
Miten lyhytterapia voi auttaa yliajattelijaa?
Lyhytterapiaan hakeudutaan usein, kun yliajattelu (liiallinen murehtiminen, huolestuneisuus ja vatvominen) vie arjessa liikaa energiaa, vaikeuttaa nukahtamista ja tuo ahdistusta.
Yliajattelu toimii ahdistuksen bensana ja siksi aihetta sivutaan lähes aina myös erilaisten ahdistusoireiden kanssa työskennellessä. Lyhytterapian tavoitteena on tuolloin löytää keinoja palauttaa mieltä lempeän jämäkästi nykyhetkeen ja lisätä hyväksyntää epävarman tulevaisuuden ja auttamatta ohi kiitäneen menneisyyden edessä. Usein työpakkiin kuuluu myös ajatusten eriyttämistä, eli niiden näkemistä mielen sisäisenä tuotoksena, jonka todellisuusarvo voi toisinaan olla pyöreä nolla. Käymme usein läpi tunteiden sallivaa kohtaamista, sekä etsimme keinoja, joilla omat arvomme voisivat saada elämässä apukuskin paikan, sekä pääsisimme itse takaisin ratin taakse.
Tässä (kuten kaikessa tarjoamassani lyhytterapiassa) on keskiössä kuitenkin aina Sinä ja se yksilöllinen tilanne, jossa sillä hetkellä olet. Tavoitteenani on aidosti kuulla ja nähdä sinut ajatuskupliesi alta, tarjota uudenlaisia näkökulmia, sekä tuoda konkreettisia keinoja arkesi ja hyvinvointisi avuksi. Jo muutamastakin tapaamiskerrasta voi olla merkittävä apu matkallasi kohti väljempää ja tyynempää mielenmaisemaa.
Varaa maksuton tutustumistapaaminen täältä!
Jätä kommentti